Legkisebbek irodalma - szubjektív ajánlóval

Nem sokra emlékszem kiskoromból, de arra igen, hogy anyukám mindig mesélt nekem meg a húgomnak. Muszáj volt neki, mert ment az állandó hiszti, hogy anyuuuu olvass mééééég! Meséből soha nem volt elég és talán már akkor el is dőlt minden.

Mesélni lehet már az egészen kicsiknek is, csak nem mindegy, mit. Most elmondom, mit érdemes a 0-3 éves korosztálynak olvasni, mesélni és mindent, ami egy ilyen kicsi gyereknek örömet okoz. A legfontosabb ugyanis ez, a vidáman eltöltött közös idő, és a felé fordított figyelem, ami megfizethetetlen. Az, hogy a mondókázás, éneklés fejleszti a gyerekek beszédkészségét, ritmusérzékét és szókincsét, már csak a ráadás. Mindez tehát értelmileg és érzelmileg is pozitív hatással bír a kicsik életére.

Egy éves kor alatt tehát leginkább a mondókák és a dalok valók a babáknak. Ezekből rengeteg van, biztosan mindenki ismer egyet-kettőt, de ha még többre lenne szükség, szívesen ajánlom a Ringató könyveket, amikben külön CD-melléklet is található. Igényes, szakszerű válogatások nemcsak mondókákból, hanem kicsiknek szóló énekekből is. Mindemellett pedig gyönyörű kiadványok.

Füzesi Zsuzsa Mondókáskönyvei igazi klasszikusokat tartalmaznak, emellett a rajzok is szépen kidolgozottak, színesek, könnyen megragadják a gyerekek figyelmét.

Lapozgatós és pancsi könyveket fél-egy éves kor körül érdemes a kicsik kezébe adni. Ezeknek oldalain egy-egy kép szerepel hétköznapi tárgyakkal, amiket könnyen fel tudnak ismerni. Rövidebb versekkel, mesékkel is lehet próbálkozni ennél a korosztálynál. pl. Móricz Zsigmond: Iciri-piciri, vagy A török és a tehenek.

toddler-3995508_1920.jpg

Fotó: Pixabay

A kicsit hosszabb mesék korszaka két éves kor felett kezdődik el. Ekkor a gyerekek mindenre kíváncsiak, meg akarják ismerni a körülöttük lévő világot és könnyen rá tudnak szokni a közös meseolvasásra, főleg, ha anya-apa ölébe betelepedve nézegethetik a könyvet. 

Bartos Erika Anna, Peti, Gergő sorozata, ami a három testvér történeteit mesélte el, pár éve óriási siker volt mind a gyerekek, mind a felnőttek körében. Sajnos már nem adják ki, viszont helyébe lépett a Bogyó és Babóca, ami a gyerekek között szintén hatalmas népszerűségnek örvend, a felnőttek viszont gyakran értetlenül néznek, mitől olyan nagy kunszt a kőegyszerűen és nem is túl szépen megrajzolt bogarak története? A gyerekeknek még fontos, hogy könnyen értelmezhetőek legyenek a karakterek, és a történetek. Bár nem feltétlenül a legnívósabb sorozat, a Bogyó és Babóca évek óta megkerülhetetlen.

Marék Veronika Boribon meséin viszont felnőtt pár generáció. A barna mackó és Annipanni töténetei már több, mint 60 éve megunhatatlanok a gyerekek számára.

Talán kevésbé ismert Berg Judit Maszat sorozata, pedig az igényesebb Anna, Peti, Gergőként is megállná a helyét a sokkal szebb grafikák miatt. A rövid mesék Maszatról, a kisfiúról és barátairól szólnak, akikkel ugyanolyan események történnek, mint a kisgyerekkel általában, pl. együtt játszanak a játszótéren, elutaznak vidékre, vagy levágja a hajukat a fodrász. Csupa olyan történések, amik a gyerekek hétköznapjainak része, és ezért segít feldolgozniuk őket.

Ez a korosztály már a kicsit hosszabb verseket is szívesen hallgatja. Nekem örök kedvencem Gazdag Erzsi kötete, a Mesebolt, amiben csodás ritmusú és rímelésű versek találhatók. Ugyanakkor a modern gyerekirodalom is rengeteg zseniális verssel van teli, pl. Varró Dániel apukaként megírt verseiben a mai gyerekek és szülők is könnyen magukra ismerhetnek.

A gyerekek nem egyformák, a választásnál mindig vegyük figyelembe érdeklődésüket, személyiségüket is, és meséljünk nekik minél többet, hogy egy színes, hangos, vidám világgal ismerkedhessenek meg, aminek nincsenek határai.