Nincs időd olvasni?

Nincs Időm Olvasni Kihívás, avagy NIOK, ahogy a könyvmolyok emlegetik. Két éve hozta létre Szabados Ágnes híradós ezt a facebook csoportot és azóta is hatalmas sikernek bizonyul. Vajon miért? Mi tesz izgalmassá egy olvasós kihívást és miért van már tizenhétezer tagja?

Olvasni jó

Pihentet, kikapcsol, más dimenzióba helyez. Aki olvas, számos történetet, karaktert, nézőpontot ismer meg. Van egy mondás, hogy aki nem olvas, annak csak egy élete van, míg aki igen, annak számtalan. Arról nem beszélve, hogy egy jobban megválasztott könyv a saját életünket is képes pozitívan befolyásolni. Szomorú vagy? Olvass! Nem találod az utadat? Olvass! Nagy kérdésed van az élethez? Olvass! Annyi történetet írtak már meg, hogy minden élethelyzethez illenek könyvek, csak meg kell őket találni. Bár én azt vettem észre, hogy ha nem kerestem, akkor is rám találnak azok a könyvek, amikre éppen szükségem van. Már azért az érzésért is megéri, hogy nem csak velem történnek furcsa dolgok, és bármire létezik megoldás.

Nincs idő

Mégis felgyorsult világunkban sokszor azt vesszük észre, minden fontosabbnak tűnik, mint leülni egy jó könyvvel és olvasni. A sok munka, tanulás, a gyerek, a kapcsolat, a háztartás… de sokszor csak annyi, hogy megint az Instát nyomkodjuk a telefonon bármilyen értelmes tevékenység helyett. Így az olvasás szépen lassan kiveszik az életünkből.

Ha már Facebookra mindig van

Szabados Ági okosan vette észre, hogyan lehet felhasználni a közösségi médiát az olvasás népszerűsítésére, és meg is alakult a Facebook csoport az igencsak provokatív Nincs időm olvasni kihívás címmel. A NIOK sikeréhez szükséges volt, hogy legyen egy arca, ráadásul híres, fiatalos, csinos arca. Szabados Ági híradósként valószínűleg könnyebben jutott el a különböző médiumokba, mint aki nincs jelen a beszélő dobozban. Sok-sok interjú készült vele, amik bejárták az országot és a csoporthoz egyre többen csatlakoznak.

Minden hónapban elolvasni egy könyvet nem tűnik olyan nagy feladatnak, de ha van egy csoport, ahol erről lehet posztolni, tapasztalatot megosztani, akkor a közösség különösen motiváló erővé tud válni. A havi tematika, a közös könyv, hogy kiből milyen gondolatokat vált ki ugyanaz az olvasmány, mindig nagyon érdekes élmény. Minden hónap végén várva várt esemény a kibeszélő, amikor Szabados Ági egy órában élő adásban elmondja a gondolatait és mindenki másnak is lehetősége van a véleményét kifejteni ez idő alatt. Mindig akadnak értékes gondolatok.

Kik vagyunk?

Egy színes társaság, akiket az olvasás szeretete köt össze. Van, aki szépirodalmat, van, aki ponyvát, magyart vagy külföldit, regény vagy verset olvas. Ha valaki kérdez, arra rendszerint rövid időn belül érkezik válasz. A posztok pozitív hangvételűek, nagyon ritka (bár természetesen megesik), hogy összetűzések alakuljanak ki. Ez mégiscsak a Facebook, úgyhogy vágyunk a virtuális vállveregetésre, amiért a hónapban akár tizenkét könyvet is elolvastunk, vagy találtunk egy frappáns idézetet, de ha csak rajongunk egy adott könyvért, akkor azt is szeretjük tudni, más is így van vele. Örülünk a like-oknak, de még inkább a hozzászólásoknak, hogy ha már az életből kiveszett a közösség, legalább a Facebookon tartsunk össze mi olvasók.