Már megint az ördög - Addie LaRue láthatatlan élete

Régóta az Addie LaRue láthatatlan élete az a könyv, amiben teljes egészében el tudtam merülni. Amire akkor is gondoltam, mikor nem olvastam, és amit 2 napig félbehagytam a vége felé, hogy tartson még tovább.

Ha röviden kellene jellemeznem, akkor annyit mondanék, hogy modern Faust történet, és nagyjából képben is vagyunk. Csak itt a főszereplőnk Addie, egy fiatal francia lány, aki a 17. században született és nem akarja azt az életet élni, amit neki szántak. Ezért alkut köt az ördöggel. Felajánlja a lelkét a szabadságért. Csakhogy a szabadságot az ördög/sötétség elég sajátságosan értelmezi, ugyanis Addie-re senki nem emlékszik, amint becsukódik mögötte egy ajtó. Így minden napja teljesen új, viszont az egyetlen, aki emlékezni tud rá, az maga a sötétség, aki rendszeren meg is látogatja a lányt, hogy nem-e akarná-e feladni a lelkét, hiszen egy kapcsolatok nélküli világban kell élnie. Kettejük között egy 300 éven át tartó egészen fordulatos harc, kapcsolat alakul ki, ami rengeteg kérdést vet fel.

Engem kimondottan elgondolkodtatott ebben a történetben és egyébként a korábbiakban is (Az ember tragédiája, A Mester és Margarita) az ördög karaktere. Hiszen maga a gonosz, ugyanakkor ez a gonoszság mindenkiben megtalálható. Addie próbálja kiismerni, ahogy más az embereket, de van-e vajon az ördögben bármi emberi, ha végülis bennünk is van ördögi? És ha az ember ismeri a másikban a rosszat, vajon tud-e elég racionális lenni ahhoz, hogy a helyén kezelje a szituációt? Vagy hagyja magát bevonódni és ezzel a részévé válik, önmaga is – ha csak egy kicsit is – de aláveti magát a gonoszság hatalmának. Mert a gonoszságban hatalom van. Uralkodás mások fölött. És a hatalom vonzó. Nyilván leginkább annak, aki gyakorolja, de a másik oldalon más okból is hasonló lehet a helyzet, hiszen aki erre képes, az valahol csodálatra méltó. És talán itt érnek össze a szálak.

Addie LaRue mindensetre 300 évet él úgy, hogy folymatosan a nyomában érzi a sötétséget és a túléléséért egyedül magára számíthat. (Mint ahogy mi mindannyian.) De vajon ki nyer? Az ördög vagy a lány?

pexels-roberto-nickson-2531237.jpg