Podcast nemajánló

Tavaly indult el a Lapozz a 99-re! podcast, ami Szabados Ági újabb olvasást népszerűsítő projektje a Nincs Időm Olvasni Kihívás mellett. Bevallom őszintén nem lett a kedvencem, bármennyire is szerettem volna. Először elmesélem, hogy néz ki egy-egy rész, utána pedig az is kiderül, miért nem működik nálam.

A műsorok rövidek és velősek. Kb. 30 perc az egész és 3 részből áll. Az eleje a főrész, amikor Ági egy ismert szerzővel beszélget frissen megjelent könyvéről pl. Krusovszky Dénessel, Jakupcsek Gabriellával, vagy más izgalmas könyves témáról beszélget egy szakértővel, pl. Irvin D. Yalomról, Szabó Magdáról, vagy Esterházy Péterről.

A következő etapban egy híres ember ­­­­- általában színész - mondja el, mi élete könyve. Nagyjából úgy kezdődik, hogy "Ez a könyv megváltoztatta az életemet, mert… " És akkor hallunk egy szép történetet arról, hogy egyetlen könyv mekkora jellemformáló erővel bír. Ami nettó marhaság, mert egy könyv senkinek nem mondja meg, hogy akkor most, ha ezen és ezen változtatsz, minden szép lesz. Nem. Ha majd jó sokat olvastál és rájössz, hogy ez mind zseniális, de továbbra sem tudsz semmit az életről és annak működéséről, annyit biztosan megértesz, hogy ilyen műsorblokkokat teljesen értelmetlen csinálni. 

Az utolsó részben maga Ági ajánl egy könyvet, ami minimum letehetetlen.

176867465_4b6f7b8cf1_o.jpg

Fotó: Flickr

Szinte a kezdetektől követem a podcastet, de a mai napig kettős érzéseim vannak vele kapcsolatban. Egyrészt állandóan hallgatnám, mert érdekes, aktuális témákhoz nyúl hozzá Ági, a könyves ízlése nekem nagyon tetszik és médiaszemélyiség lévén a meghívott vendégei mindannyian izgalmas emberek. 

Csak maga műsor ne lenne olyan esetlen.

Attól a szövegtől, ami a régebbi adások elején mindig elhangzik, miszerint ők majd jól megmondjak mit olvassunk és mit ne olvassunk, hogy ne legyen több rosszul választott könyv -  falra tudnék mászni. Ajánlani lehet és szép dolog is, de nekem senki ne mondja meg, mit olvassak el és mit ne, mert sérti a szabad választás lehetőségét, ami gátolja a logikus és kritikus gondolkodást. Akinek ez hiányzik, az könnyen befolyásolhatóvá válik és egyszer a saját döntésein fog leginkább meglepődni.

Én nagyra értékelem Ági munkásságát, amiért igyekszik az olvasást népszerűsíteni, de akik valamiért nem olvasnak, kötve hiszem, hogy ettől a műsortól kedvet kapnának. Egy klassz podcasthoz ennél jóval kevesebb modorosságra, és több humorérzékre lenne szükség.

A 30 perc műsoridőt is keveslem, főleg 3 témára, mire belemerülnénk az egyikbe, már vége is van, pedig bőven lehetne még miről beszélni.

Így aztán időnként meghallgatom Ágiékat, de nem tudok annyira lelkesedni értük, mint mondjuk a Popkult, csajok, satöbbiért, amiben két nagyon szeretetreméltó anglomániás nő igazán motiválóan beszélget nemcsak popkultúráról, hanem egy csomó izgalmas témáról. Viszont aki szeretne, ne habozzon, hanem nyugodtan lapozzon a 99-re (jelentsen bármit is ez a cím, a megfejtéseket levélben várjuk az Olvasásproject, 1056 Budapest Kritikusnaklenninéhafáj utca 13. címre.)