Karácsonyi könyvajánló 2.

Ez a poszt az előző folytatása ugyan, mégis teljesen más, most ugyanis a fikciós könyvek kerülnek középpontba. Komoly fejtörést okozott, hogyan ajánljak olyan szépirodalmat, ami megérinti ugyan az embert, ezekben a nehéz időkben mégsem megterhelő. Jelentem, a küldetést valószínűleg elbuktam, mégis remélem, hogy a következő listában lesz olyan könyv, ami szép ajándékká válik szeretteinknek (vagy éppen magunknak :)).

christmas-3983887_1920.jpg

Fotó: Pixabay

Egy karácsonyi könyves lista elképzelhetetlen romantikus könyvek nélkül. Nálam ez a kategória nagyon könnyen kiveri a biztosítékot, ha elkezd a könyv átmenni… nyálasba, mint úgy általában a többség. Az egyik kivétel, ami erősíti ezt a szabályt, az Az időutazó felesége. Ahogy a címéből is kiderül, rögtön két komoly akadályt ugrik meg, mert mindamellett, hogy romantikus, nem gejl, még időutazás is van benne, ami nekem kicsit mindig a kattanásom volt. Mégis kevés olyan regény van, ami „hitelesen” tudja ábrázolni a problémát, bármennyire is paradox ez a kijelentés. Ajánlom minden fantáziával megáldott, romantikus léleknek.
https://moly.hu/konyvek/audrey-niffenegger-az-idoutazo-felesege

Kicsit komolyabb vizekre evezve… az orosz irodalom nagyasszonya, Ljudmilla Ulickaja nemrég megjelent novelláskötetéről írtam már. Most egy jóval régebbi könyvet hoztam, ami ismertté tette az írónőt és ez volt az első könyv, amit nekem is volt szerencsém olvasni tőle, ez a Szonyecska. Egy nagyon orosz, mégis egyetemes női sors a szerelemről, annak minden oldalával egy nem is szép, nem is olyan jó könyvtároskisasszony szemén keresztül. Talán pont ezért szólhat mindenkihez.
https://moly.hu/konyvek/ljudmila-ulickaja-szonyecska

És ha már nagy írónők és női sorsok… Nem tudom kihagyni ebből a listából Szabó Magdát, ezúttal a Pilátus című könyvét, ami egy igen súlyos regény idős szülő és felnőtt gyerek kapcsolatáról, ami sosem tud egyszerű és kedves lenni. Lehet, hogy nem az a tipikus könyv, ami a fa alá kívánkozik, de talán valakinek épp erre van szüksége. (A regényből film is készült, ami jópár külföldi díjat meg is szerzett.)
https://moly.hu/konyvek/szabo-magda-pilatus

Hemingway. Még mindig látom magam előtt az öreg halászt, ahogy viaskodik a maga nagy halával, mert mást nem tehet, ez a sorsa… Hasonlóan „könnyed” regény a Búcsú a fegyverektől, ami az első világháború értelmét keresi és valami egészen mást talál. Hemingway maga is részt vett a háborúban az olasz fronton, és meg is sérült, ennek a sérülésnek pedig nyolc évnyi szerelmet köszönhetett. Amellett sem tudok szó nélkül elmenni, hogy a 21. század kiadó idén megjelent Hemingway életműve csodásan szép borítókkal büszkélkedhet. Egy ilyen klasszikussal nem lehet mellé lőni.
https://moly.hu/konyvek/ernest-hemingway-bucsu-a-fegyverektol

Jón Kalman Steffanson nekem a tavalyi év nagy felfedezése, a Menny és pokol trilógia az egyik legcsodálatosabb könyv, amit valaha olvastam. Egy korábbi regényének, A halaknak nincs lába című családi eposznak most jelent meg a folytatása, A mindenséghez mérhető címmel. Aki szereti Izlandot, vagy a családregényeket, annak ezek a könyvek egész biztosan tetszeni fognak.
https://moly.hu/konyvek/jon-kalman-stefansson-a-halaknak-nincs-labuk
https://moly.hu/konyvek/jon-kalman-stefansson-a-mindenseghez-merheto

Ken Follett nem véletlenül napjaink egyik legsikeresebb regényírója. Nekem az Évszázad trilógiával lopta be magát a szívembe, szereplőit bármikor fel tudom idézni, az pedig, ahogy elmeséli a huszadik század történetét három köteten keresztül, tanítani való.
Leghíresebb műve viszont kétségtelenül A katedrális, aminek most jelent meg az előzménykötete, Egy új korszak hajnala címmel. Aki az eredetit szerette, annak biztosan nem fog ez sem csalódást okozni.
https://moly.hu/konyvek/ken-follett-egy-uj-korszak-hajnala

J.K. Rowling új meseregényt írt! Jó, ezt valószínűleg már mindenki tudja, A Harry Potter óta ugyanis erre nem volt példa, a megjelenéskor pedig a csapból is Az Ickabog folyt. Kisebb gyerekeknek semmiképpen nem ajánlott, a tinédzser korosztálytól felfelé viszont bárkinek élményt nyújthat az újabb Rowling-féle fantáziadús világ.
https://moly.hu/konyvek/j-k-rowling-az-ickabog

Ha a kicsiket sem szeretnénk könyv nélkül hagyni, szívből tudom ajánlani Berg Judit és Agócs Írisz Maszat sorozatát. A gyönyörűen megrajzolt aranyos mesékben a főszereplő kisfiú, Maszat kalandjai találhatók, amikkel a 2-4 éves korosztály könnyedén tud azonosulni. Legújabb kötetükben Maszat épp öltözködni tanul… azt hiszem, már tudom, nálunk mi kerül a fa alá. �
https://moly.hu/konyvek/berg-judit-maszat-oltozik