Rendhagyó - ti hol olvastok híreket ezután?

Meglehetősen banálisan hangzik, hogy azért létezik ez a blog, mert itt lehetőségem van leírni a véleményemet. Többnyire könyvekről írok ugyan, de ezekben az ajánlókban rendre benne vannak a világról alkotott gondolataim is. És valahol bízom benne, hogy aki elolvassa ezeket, annak hozzá tudtam tenni a gondolataihoz egy kicsit. 

Ahogy nagyon sokan, én sem csak szép, és kevésbé szép irodalmat olvasok. Általában már a reggeli kávém közben sem tudom megállni, hogy ne nézzek rá az aktuális hírekre. És mint szintén sokaknak, az én ujjam is szinte automatikusan nyom rá az indexre évek óta, mert őszinte, hiteles és mégsem tud unalmas lenni.bag-electronics-girl-hands-359757.jpg

Fotó: Pexels

Még mindig görcsben van a gyomrom attól, ami a napokban történt, azért, hogy az ország legolvasottabb lapja egyszerűen csak megszűnik, mert a hatalom nem tűri az ellenszelet. Péntek délután bennem először a vészcsengő szólalt meg: "Fuss, ez még csak a kezdet! Innentől bármi jöhet, és a szabadságnak még a látszata is eltűnik." Annyival egyszerűbb lenne azt mondani, hogy köszönöm, elég volt, vannak országok szép számmal, ahol meghallgatják a mások véleményét, együtt gondolkodnak és szélesítik a világképüket, miközben csodálatos új dolgokat alkotnak. És itt vagyunk mi. Mi még nem tartunk ott. Még nem hisszük el, hogy számít a szavunk, mert évtizedekig, évszázadokig nem számított. Mert örülünk, ha megteremtjük a betevőt a családunknak és nem sodor el mindenféle válság. Mert azt a kicsit se tudjuk mindig élvezni, ami van, elvégre ki tudja, mi jöhet még. Aztán mikor a kis látszat világunknak ad egy büdös nagy pofont a valóság, az nagyon tud fájni, és csak kapkodjuk a fejünket, hogy akkor most mi van?

Én megértem azokat, akik már régen nem itt élnek, és azokat is, akik ezután fognak elmenni. Én azért maradok mégis, mert innen szép nyerni. Bármennyire is tűnjön reménytelennek a helyzet, mindig van másik lehetőség. Nagyon sokszor mondom azt, hogy a problémák azért vannak, hogy megoldjuk őket, nem azért, hogy elmeneküljünk előlük, bármennyire is tűnik az sokkal egyszerűbbnek. Nincs index? Talán lesz másik, remélem, hogy lesz, de egyedül nekik sem megy. Ők, akik képesek értelmes és reális gondolatokat közölni, ugyanolyan emberek, mint bárki más, ezért nekik is élniük kell valamiből. A valóság ma úgy néz ki, hogy az ember akkor jut bármilyen minőségi szolgáltatáshoz, ha fizet érte. Legyen az egészségügyi ellátás, oktatás, vagy olyan hírek, amik igazi, ellenőrzött tények és nem a propaganda részét képezik.

Ha lesz másik, támogatásra lesz szükségük, ezekben a nehéz, vírusos, válságos, antidemokratikus időkben is. De ha most sikerülne összefogni, és ha csak egy kicsivel is, de bizony támogatni őket, akkor tehetünk egy nagy lépést a szabad magyar sajtó felé. Máshogy sajnos nem fog menni, ezt a problémát is nekünk kell megoldani. Én őszintén remélem, hogy lesz itt még szebb világ, de ezért tenni kell.