Podcast ajánló: Popkult, csajok, satöbbi

Mikor gyerek voltam, nálunk mindig ment a Kossuth rádió, a nagypapám folyton azt hallgatta, miközben fejtette a keresztrejtvényét. Én akkor még eléggé untam, de az esti mesét természetesen mindig vártam. Most is hallom a vége után felcsendülő dallamot: „Aludjatok jól, álmodjatok szépeket, jó éjszakát gyerekek!” Később több műsort is megszerettem, főleg a hétvégieket, a Kabarét, a Harminc perc alatt a Föld körült, sőt még a gazdasági magazint, a G7-et is. Mikor egyetemre kerültem, már nem volt időm rádiót hallgatni, és igazából volt jobb dolgom is, mondjuk olvasni, és már csak jóval később és igen ritkán hallgattam bele a műsorokba.

Aztán eltelt jó pár év és elkezdtek terjedni a podcastek, de nekem valahogy csak mostanában tudatosult, hogy milyen sok témában vannak egészen minőségi műsorok úgy, hogy bármikor be tudom kapcsolni a telefonomon és jártamban-keltemben hallgathatom.

Különösen megszerettem a Popkult, csajok, satöbbi című csatornát, ahol két nagyon intelligens nő – Nepp Tünde és Hudácskó Brigitta – beszélget főleg könyvekről, de filmekről, sorozatokról, standupról egyaránt. A nyugati, főleg brit popkultúra az, amibe mindketten beleszerelmesedtek és ezzel kapcsolatos élményeiket osztják meg a hallgatókkal immár öt éve. Skype-on keresztül veszik fel az adásaikat, és bár nem a profi hangmunkán van a hangsúly, vidám és értelmes beszélgetésük közben ez nem feltűnő.

A csatornán izgalmas könyv- és filmajánlókat kapunk, de az igazi erőssége a két lány jellemében rejlik. Tünde – aki amúgy könyvtáros és olvasós blogot vezet – érett, már-már bölcs megjegyzései és elképesztően szép hangja, és Brigi – aki egyetemen tanít – élesen találó, ugyanakkor nagyon humoros történetei abszolút kiegészítik egymást. Kimondottan veszélyes utazás közben hallgatni őket, ha nem szeretnénk hangos felröhögéssel megzavarni utastársainkat.

Különös figyelmet szentelnek az erős nőknek, mondhatni ez már feminizmus, de nem a férfigyűlölő, habzó szájú fajtából. A lényege mindössze annyi, hogy a nők felismerjék, ők is emberi lények, mint a férfiak, ezért merjék magukat felvállalni és kiállni az igazukért. Ehhez a mai Magyarországon még mindig kell bátorság.

Az egyik kedvencem a pozitív testképről szóló beszélgetésük, ami Lindy West Shrill című esszékötete és az ebből készült sorozat apropóján, amit minden nőnek érdemes lenne ismernie. Viszont a legértékesebbnek azt tartom ebben az epizódban, ahogy Brigi elmeséli, hogy bár a neveltetése miatt nem különösebben érdekli, mások mit gondolnak róla, azért érik olyan hatások, amik miatt nincs mindig békében önmagával. Ezért fontos tudatosítani magunkban, hogy senkinek nem tartozunk elszámolással és nem egy szám határozza meg kik is vagyunk valójában.

A 141 adásból, amik felkerültek a podcast lejátszókra (iTunes, Spotify, Player FM), van olyan, ami a nyelvtanulásról szól, ami a gyerekkori olvasmányélmények és a könyvek szeretete közti összefüggést taglalja és sok-sok izgalmas könyv, amiket úgyis fel fogunk venni a várólistára a többi mellé, ha meghallgatjuk, mit gondol róluk Tünde és Brigi. Aki szeret olvasni, az valószínűleg talál olyan témát, ami tetszeni fog neki, csak aztán óvatosan a BKV-n.