Tíz remek könyv Karácsonyra 1.

Mikor elkezdtem összegyűjteni azokat a könyveket, amikről úgy gondolom, érdemesek arra, hogy karácsonyi ajándék legyen belőlük, hamar rájöttem, hogy bajban leszek, mert túl sok jó könyv jelent meg mostanában. No de ez legyen a legnagyobb probléma, inkább két részre bontom a posztot, ez lesz az első, az úgynevezett non-fiction rész, tele csodásan szép, érdekes, vagy akár hasznos könyvekkel.pexels-pixabay-264771.jpg

Fotó: Pexels

 Hajlamosak vagyunk elhinni, főleg mikor a híreket olvassuk – hogy az emberiséggel valami nagyon nagy gond van, sekélyesek vagyunk és meggondolatlanok, társainkkal pedig…embertelenek. Rutger Bergman holland történész-író olyan történeteket mond el, amik ezt tökéletesen cáfolják, és talán visszaadják az emberiségbe vetett hitünket.

https://moly.hu/konyvek/rutger-bregman-emberiseg

Yuval Noah Harari Sapiens című könyvével vált világhírűvé. Hogy mitől egyedi egy olyan kötet, ami egy lerágott csontot vesz elő újra, vagyis, hogy miért vált éppen az ember a Föld uralkodó fajává? Mert könnyed, akár humoros és meg meri lépni azt, amit nagyon kevesen, Harari a saját személyiségét is beleviszi a tudományba.

https://moly.hu/konyvek/yuval-noah-harari-sapiens

 Nem tudom, ki hogy van vele, de a rend nekem az a csoda, amit mindig észreveszek mások lakásában, és egyúttal lehetetlennek érzem, hogy egyszer az enyém is úgy nézzen ki. Marie Kondo a rendrakás nagyasszonya, ezért Tiszta öröm című könyvében biztosan tud olyan tanácsokat adni, amiket a hozzám hasonló anti-rendmániásoknak is hasznos lehet, hogy megállítsuk azt a bizonyos őskáoszt.

https://moly.hu/konyvek/marie-kondo-tiszta-orom

 Most pedig főzzzzzzünk! Mert enni mindenki szeret. Én kimondottan szeretek új dolgokat kipróbálni a konyhában, azt pedig még inkább, ha ugyanakkor nem kell a fél napomat ott töltenem. Kezeket fel, aki így van még ezzel! Na, ugye! � Fördős Zé Megúszós kaják 2. című kötetének valószínűleg mindenki örülne.

https://moly.hu/konyvek/fordos-ze-meguszos-kajak-2

Jól hallottam, valaki sütit említett?! Raj Ráchel, a flódni királynője idén jelentette meg  71 csodás receptet tartalmazó kötetét, amibe beleszőtte saját és családja élettörténetét is. Ki ne lenne kíváncsi rá, hogyan lett sikeres üzlet a nagyi sütijéből?

https://moly.hu/konyvek/raj-rachel-eletem-a-konyhaban

 Azt hiszem, vagyunk úgy páran, akik lakásban élnek és nemhogy kertünk, de még egy balkonládánk sincs. És otthon vagyunk – sokat. Erre pedig még egy lapáttal rátesz a tél, aminek szürke árnyalatai valahogy nem dobják fel az embert. És talán szintén vagyunk páran, akik hiába szeretnénk egy kis zöld növényt otthonra, azok valahogy mindig megadják magukat. A következő könyv megoldás lehet a problémára. Mindenesetre mire áttanulmányozzuk, hogyan érdemes a lakásban konyhakertet létesíteni, biztosan kitavaszodik és addig is van valami zöld a közelben…

https://moly.hu/konyvek/zia-allaway-konyhakert-a-lakasban

 Nem is volt olyan régen, mikor a csapból még nem a covid folyt, a legnagyobb botrány az életünkben az volt, hogy Harry herceg és felesége, Meghan hercegné nem voltak hajlandóak az angol királyi hagyományoknak alávetni magukat és inkább külön utat választottak maguknak, és most végre az is kiderül, milyen történet áll a háttérben. Magyarán guilty pleasure a köbön.

https://moly.hu/konyvek/omid-scobie-carolyn-durand-a-szabadsag-nyomaban

 A könyv, amelyiknek minden apuka örül majd Karácsonykor, jó valószínűleg az anyukák is. A klasszikus magyar rockzene fenegyereke életrajzi könyvét megírta, Egy ilyen életútból nem meglepő, hogy két kötetre is futotta. Presser könyvének első része már most a sikerlisták élén, ehhez nem igazán lehet mit hozzáfűzni. (Hm… „Szóból vannak hidak két ember között/Csend lobbantja őket a fejetek fölött/Mindenki mást érez minden szó mögött/Ami nekem kéne, azt te nem tűröd.”)

https://moly.hu/konyvek/presser-gabor-presser-konyve

 Ki vagy te? ha felteszem magamnak ezt a kérdést, korántsem biztos, hogy tudok rá értelmes választ adni. Viszont biztos vagyok benne, hogy Almási Kitti könyve elgondolkodtatja azokat, akik mindig, mindenáron meg akarnak felelni másoknak, közben pedig hagyják elveszni saját személyiségüket. Egy igazán őszinte ajándék bevállalósoknak.

https://moly.hu/konyvek/almasi-kitti-ki-vagy-te

 És végül szinglik, egyedülállók és legfőképpen magányosok ide mind! Most lelepleződik a nagy titok, hogyan lehet egyedül élni úgy, hogy ne faljon föl minket ez a mérgező valami (nagyon zárójelben jegyezném meg, hogy hallgassa mindenki a Beszélnünk kell podcastot, aki jót akar magának). Életünk legnagyobb pillanataiban menthetetlenül egyedül vagyunk, akkor már legyünk jóban önmagunkkal.

https://moly.hu/konyvek/francie-healey-honjok