Óda a Kindle-höz

Gyakori vitatéma az olvasók közt, hogy hagyományos könyvet vagy e-könyv-olvasót érdemesebb-e használni. A többségnek általában a klasszikus könyvhöz húz a szíve, mert jó az illata, kézzelfogható, és mégiscsak az az igazi. Én viszont jobban örülök, ha a Kindle-men olvashatok. Ennek a legfőbb oka nem más, mint a lustaság, ami egyébként minden technológiai fejlődés előmozdítója. Egy e-könyvolvasó súlya kb. 20 dkg, könnyű tartani, olyan vékony, hogy szinte bárhol elfér, mégis rengeteg könyvnek van benne helye. Az e-papír felfedezése akkora előrelépést jelenthet olvasási szokásaink változásában, ami a könyvnyomtatás megjelenése óta nem történt.

Miért jó?

Szerintem ahhoz, hogy egy könyv élmény legyen, nem feltétlenül fontos, hogy milyen az illata. A lényeg, hogy maga a szöveg mit vált ki belőlünk, esetleg képes valamit hozzátenni az életünkhöz, ezért nem számít, éppen milyen formátumban olvassuk.

Számomra rémisztő tud lenni egy Trónok harca méretű példány, valahogy azt sugallja, atyaég, én egy ilyen grandiózus történettel nem biztos, hogy meg tudok birkózni. A Kindle-n viszont ha nem akarom, nem látom, mennyi van még hátra, eltűnik ez a méretes nyomás és azt vettem észre, sokkal jobban haladok a könyvekkel.

Meg kell említenem a környezetvédelmet is. Nagyon szép idézeteket lehet találni arról, hogy egy fa lelke a könyvben tovább él... szerintem jobban örült volna az a fa, ha saját valójában élhet tovább, és mi is, ha marad, ami felfogja a rengeteg szén-dioxidot.

 Nyelvtanulás

A nyelvtanulás egyik kellemes formája lehet az idegen nyelvű regények, novellák olvasása. Ahhoz viszont, hogy bele merjünk vágni egy ilyen könyvbe, többnyire szükséges közép szintű szó- és nyelvtani ismeret. Így is bőven lesznek olyan szavak, amiket nem ismerünk, de e-book olvasón ez kevésbé zavaró tényező, ha feltöltünk rá egy szótárat, utána a szövegben csak rá kell klikkelni az ismeretlen szóra és már meg is jelenik a jelentése, nem kell keresgélni egy külön szótárban.

kindle-4283403_1920.jpg

Lényeges apróságok

Nem gyűrődik. Nem tudom, hogy csak nálam gyűrődik-e meg minden, ami papír alapú, amint a közelembe kerül, de sajnos ez a helyzet és nagyon zavar. Megesik, hogy leejtem, leöntöm kávéval, le is eszem, biztos, ami biztos. Az e-book olvasóra egy tokot érdemes beszerezni és semmi baja nem lesz évekig.

Az e-könyv olcsó(bb). Talán nem annyira, amennyire lehetne, ahhoz képest, hogy nem kapunk fizikai példányt, „csak” egy fájlt és előtte még magába az olvasóba is be kell fektetni, de összességében még így is jobban megéri, mint a fizikai példányok.

Helytakarékos. Annak, akinek nem minden álma egy óriási könyvespolc, vagy csak kicsi a lakása, szintén hasznosabb lehet, ha marad szabad tere és nincs mindenütt könyv.

Állítható a betűk mérete és stílusa is, így könnyebbé válhat az olvasás akár az idősebb korosztály számára is.

Egyéni preferencia kérdése ugyan, nekem Paperwhite-om van, tehát háttérvilágítást is kapott a Kindle, ezért este nem kell villanyt kapcsolnom, ha olvasni akarok. Ez ugyan apróságnak tűnhet, de könnyű hozzászokni, hogy nem kell mindenhol a megfelelő fényerőt keresni, mert ott van a kezemben.

Én tömegközlekedésen is nagyon szeretek olvasni, de ha hagyományos könyv van nálam és fél kézzel ráadásul kapaszkodnom kell, lehetetlenné válik az olvasás. A Kindle viszont egy kezemben is elfér, így nem (feltétlenül) esek el egy hirtelen fékezés következtében, és még olvasni is tudok.

Nem utolsó szempont, hogy nem kell könyvesboltba menni. Sokaknak kellemes elidőzni a könyvek között, de ha megtetszik egy könyv mondjuk a NIOK csoportban, kb. 2 perc alatt hozzá lehet jutni a legnagyobb online áruházakban is pl. Bookline, Amazon és már lehet is olvasni.

Nem vitatom a hagyományos könyvek szerepét, pl. a szakkönyvekét, kézikönyvekét, amiket gyakran forgatunk, keresgélünk bennük, aláhúzunk, jóval nehezebb e-formátumban használni. A mesekönyvek szintén fontosak, velük a gyerekekből korán olvasót nevelhetünk. Nem beszélve azokról a könyvekről, amikhez emlékek kötődnek, és semmiért nem válnánk meg tőlük. Viszont ha „csak” sokat olvasunk, akkor megfontolandó, hogy a 21. században nem feltétlenül annak kéne az elsődlegesnek lennie, hogy milyen szép egy könyv borítója.

(Fotó: Pixabay.com, készítő: eknizky)