Amy Schumer - egy amerikai lány nagy dumával

Amy Schumer még mindig csak 38 éves, de már elismert művész egy olyan műfajban, ami még mindig sokkal inkább szól a férfiakról, mint a nőkről, ez pedig nem más, mint a stand up comedy. Kis hazánkban is rendkívül népszerű, hogy egy-egy ember kiáll a színpadra és a saját vicces történeteivel szórakoztatja a nagyérdeműt. Sőt, legtöbbünk számára van olyan előadó, aki valamiért közelebb áll a szívünkhez, mint a többiek.

Az amerikai stand up már meghaladta azt a szintet, hogy elég, ha valaki vicces és eldurrant két poént Trumpról. Ott már eléggé egyedinek kell lenni, ha valaki be szeretne futni. És mint általában, ez a nőkre fokozottan igaz. Amy nyers, ironikus stílusba csomagolta a létező legnehezebb témákat, elsősorban a szexualitást, de a családot, pasiügyeket és a többit ugyancsak, és rengeteg munkával hihetetlen karriert futott be. Nemcsak előadó, filmekben is szerepel, és hamarabb jelent meg ez a könyve, mint hogy rátalált volna a férjére, és családanya vált volna belőle. Nem szoktam életrajzokat írni a szerzőkről, akiktől olvasok, viszont A deréktetovált lány magáról Amyről és az ő világáról szól, ezért képtelenség kihagyni a személyét.
4314150033_fb14f92d10_k.jpg

Fotó: Flickr

A könyv nem egy szépirodalmi remekmű, ez elég hamar kiderül. Tele van olyan általában tabunak számító helyzetekkel, amiket általában nemhogy leírni, de még rágondolni sem szeretünk. Mégis ki vallaná be magának, hogy az összes átkot rászórja azon kedves ismerőseire, akik annyit ehetnek, amennyit akarnak és nem híznak egy dekát sem, vagy akik csak hatost dobtak ama nagybetűs élet nevű társasjátékban, míg te egy körből megint kimaradsz.

Amy nem köntörfalazik, határozott véleménye van és ez a magabiztosság rettenetesen imponáló. Ha egy introvertált ember képes a színpadra állni és saját balfék történeteit, gyengeségeit kiteregetni a nagy nyilvánosság elé, akkor biztosak lehetünk benne, hogy ő rendben van magával, és ezt viszonylag kevesen mondhatják el magukról. Olvasva a történeteit, néhol én pirultam el helyette abban a tudatban, hogy basszus, ő nem tenné. Épp ezért viszont nem gondolom, hogy végig nagyon élvezetesek a történetek és mindenkinek tetszene a szókimondó és nyers stílusa, káromkodással és szexuális poénokkal fűszerezve, miközben a legkínosabb történetek kerülnek terítékre. De az őszintesége, hogy felvállalja saját magát kívül-belül mélységesen emberivé teszi Amy Schumert, akinek a humora talán még számomra is megdöbbentő módon sokkal közelebb áll hozzám, mint álszerénységem engedni merné. Ja, bátornak és vakmerőnek lenni jó lehet, ha nagy leszek, majd kipróbálom.