Karácsonyra hangolódva

Bevallom őszintén, nem szoktam tekintettel lenni az ünnepekre olvasás szempontjából (sem). A Karácsony sokaknak már csak a stresszről és a pánikról szól, hogy idejében meglegyen minden, a tökéletes ajándékok, a tökéletes vacsora, a tökéletes bejgli.

Úgy érzem, csupán a lényeg veszik el, a közösen eltöltött idő öröme. Pontosan erről szól az a kisregény, amit kb. 2 óra alatt el lehet olvasni és mégis óriási klasszikussá vált. Charles Dickens Karácsonyi éneke pontosan olyan aktuális manapság, mint megjelenése évében, 1843-ban.

architecture-4685608_1920.jpg

Fotó: Pixabay

Egy tanmese a kapzsi, vénemberről, Scrooge úrról, aki magányosan él, mert az embereknél sokkal jobban érdekelte a pénz. Mindenkit elüldözött már maga körül, mikor egy szellem látogatta meg és lehetőséget kínált, hogy változtasson az életén.

Nem szoktam ilyen jellegű könyveket olvasni, nem szeretem, ha a számba rágják, amit már amúgy is tudok. Ha nem foglalkozol a körülötted élőkkel, magányosan halsz meg. Pont. Csakhogy kicsit más valamit tudni, és más érezni; és Dickens zseniálisan érzékeltet.

Scrooge urat három szellem kíséri el háromféle Karácsonyon. Legkönnyebben talán azokkal lehet azonosulni, amiken gyerekkorábban részt vett, hiszen a régmúlt ünnepei a legtöbb embert boldog nosztalgiával töltik el. Akkor még nem kellett sok az elégedettséghez (nekem sem, csak 2 Barbie baba, a ruhái, meg egy babaház).

Azok a Karácsonyok pedig, amik arról szólnak, hogy a jelenben is lehet vidámnak lenni, még akkor is, ha nincs 3 méteres karácsonyfa és körülötte ötven doboz ajándék – őszintén elgondolkodtatott. Mennyivel egyszerűbb és mégis derűs egy olyan ünnep, ahol csak együtt vannak és jól érzik magukat a családtagok. Talán emlékezetesebb, mint hogy mennyi használhatatlan kacatot kaptunk idén a rokonoktól.

A Karácsonyi ének nem azért klasszikus, mert egy zseniális, csavaros történetet mesél el, hanem mert minden korban emlékeztet arra, amire a karácsonyi zűrben hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hogy a legszebb ajándékokat nem arany vasárnap fogjuk megtalálni egymást taposva a plázában.

Boldog, békés ünnepeket kívánok mindenkinek! Jövőre találkozunk.