Hogyan sz*rd le a lényegtelent és érd el, ami igazán fontos?

Sikeresen elértem egy olyan szakaszába az életemnek, mikor egyszerűen semmi sem úgy alakul, ahogy szeretném. Ezért úgy gondoltam, hogy bár nem szokásom konkrét "ezt tedd, hogy elérd azt a bizonyos csodálatos boldogságot" típusú könyvekre még csak ránézni sem, most aztán minden segítség jól jön. Egyébként is hajlamos vagyok mindenen agyalni, túlgondolni és a lelkemre venni, és egy ilyen negatív hullám eléggé le tud taszítani a gödör aljára. Mikor megláttam A lesz*rom rafinált művészete című könyvet, biztos voltam benne, hogy ez lesz a bibliám. El is olvastam és tetszett, de a rafinéria az bizony nem véletlen a könyv címében, és mikor a végére értem úgy voltam vele, hogy jó, akkor ezt most elolvasom mégegyszer, és lehet, hogy ki is jegyzetelem, mert ez a könyv kincset ér.

Mark Manson amerikai blogger és életvezetési tanácsadó, mára elképesztően népszerű szerző, ez a könyve a második és gyakorlatilag világsiker lett. Felírnám receptre annak, akinek sejtelme sincs, mit kezdjen a sok sz*rral, ami épp eltemeti, annak, aki nem érzi, hogy tart valamerre az élete, és főleg annak, aki eszeveszetten kergeti a habos-babos boldogság illúzióját és közben elsiklik alapvető problémák felett.

Azért jó ez a könyv, mert nem köntörfalaz. Megmondja, hogy ki miért hülye és milyen következményekre számíthat a hozzáállásával hosszú távon, de ezt nagyon humorosan és lazán teszi. Rengeteg példa van benne, amik mind-mind megtörténtek és különösen szimpatikus, hogy Manson saját életéből is több olyan pillanatot beemel, amik nagyon nem szép események voltak, és sokan biztosan be sem vallanék még maguknak sem, nemhogy megjelentessék egy könyvben, amit akárki elolvashat. Csakhogy neki az az elve, hogy ezekből a pillanatokból lehet igazán tanulni és előrelépni, úgyhogy minél kínosabb, annál többet ér.

pexels-pixabay-531062.jpg

Fotó: Pexels

Persze vannak olyan pillanatok is, amikor a rossz dolgok csak megtörténnek és igazából ezeket csak el kell fogadni, mint az élet teljesen átlagos és természetes részét, ahelyett, hogy megpróbálnánk megkeresni a nem látező pozitívat benne. Csak el kell ismerni, ez most sz*r, nagyon. Aztán pedig vállalni a felelősséget saját magunkért, hogy igenis megtegyük a lépéseket, amik kivezetnek onnan. 

Ez most így nagyon általános, a könyv természetesen jóval összetettebb és szerintem minden lényegeset tartalmaz ahhoz, hogy bárki megtalálja benne, hogyan sz*rja le a lényegtelen dolgokat és hogyan találja meg azt, ami igazán számít.