7 kihagyhatatlan kulturális program

Boldog új évet mindenkinek! Arra gondoltam, megalapozom ezt az évet egy újdonsággal és minden hónap elején keresek néhány olyan irodalomhoz köthető programot, ami igazán jónak ígérkezik.

A Facebook eseményeket nézegetve hamar feltűnt, hogy rengeteg izgalmas esemény akad és nem volt egyszerű kiválasztani belőlük csupán néhányat. Íme tehát a szűkített lista, ami olyan programokat tartalmaz, hogy én - aki hajlamos vagyok haldokolni, ha a téli hidegben egy tízperces utat meg kell tennem - ezek közül, bármelyikért felvenném a bundabu... izé, bélelt bakancsot. :)

admission-2974645_1920.jpg

Fotó: Pixabay

1. Fordítsunk! - Néha egy kicsit belehalunk az irodalomba

Január 10. 17-18.30 

A könyvek hatással vannak ránk. No, de ha az egyszeri olvasóból is képesek komoly érzelmeket kiváltani, mi a helyzet vajon a műfordítóval, aki egészen bensőséges viszonyba kerül a szöveggel?Tótfalusi Ágnes műfordító, Imrei Andrea műfordító, irodalomterapeuta és Péczely Dóra irodalmi szerkesztő fognak beszélgetni az irodalom és a fordító lelkének viszonyáról.

Helyszín: Magvető Café 1074 Bp. Dohány utca 13.

A belépés díjtalan.

Facebook link

 

2. Kulcsember- Nyáry Krisztián

Január 11. 20-21.30

Rögtön a következő este is izgalmasnak ígérkezik. Egy improvizatív előadást láthatunk, ahol Nyáry Krisztián irodalmár, író kedvenc sztorijai mellett az Itt és most társulat együttesen alakítják a történetet a színpadon. Ebből még bármi lehet.

Helyszín: 1092 Bp. Ráday utca 18.

Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Facebook link

 

3. Páratlan Párosok

Január 13. 18-19.30 

Závada Pál és Závada Péter. Apa és fia. Mindketten az irodalmi élet megkerülhetetlen, zseniális alakjai. De hogyan jutottak idáig? Hogyan lett a szociológusból író, és milyen utat járt be az apa úgymond árnyékában a fia? Kihagyhatatlan beszélgetésnek ígérkezik, a moderátor Váradi Júlia lesz.

Helyszín: 1073 Bp. Kertész utca 29. Babérliget Könyvesbolt

Az eseményre jegyek a helyszínen kaphatók (3000 Ft) és előtte regisztrálni is kell.

Facebook link

4. A védőbeszéd 

dialógus - mint monodráma Platon:Szókratész védőbeszéde alapján

Január 15. 19.30-21.00

A hónap közepe nagyon zsúfoltnak tűnik. Hiába, akkorra már mindenki túl van a Karácsony okozta sokkon és a szilveszteri kijózanodáson is.

Ez a monodráma… el se tudom képzelni, hogyan fog kinézni, ugyanakkor elképesztően kíváncsi vagyok Makranczi Zalán egyszemélyes előadására, ami erősen reflektál korunk eseményeire is. Platon idézete nálam mindent visz: „A vizsgálódás nélküli élet/ nem emberhez méltó élet.”

Helyszín: RS9 Színház 1075 Budapest Rumbach S. u. 9.

Jegyár: 2900 Ft

Link

 

5. Történeteink - Jakupcsek Gabriellával és Dr. Pászthy Beával

Január 20. 19-21.00

Végeredményben a történeteink határoznak meg minket, mindaz, amit megéltünk, a szomorúak, a vidámak, és minden, ami érzelmeket váltott ki belőlünk. Jakupcsek Gabriellát szerintem nem kell bemutatni senkinek, viszont az ő történetei, amik új kötetében (Nagy levegő) is megjelentek, bárki számára izgalmasak lehetnek. Szintén érdekes, ahogyan egy gyermekpszichológus látja a mai fiatal generáció problémáit és mindehhez még Pászthy Bea az irodalomterápia hatásáról is beszélni fog.

Helyszín: New York Café, 1073 Bp. Erzsébet krt.11.

Belépő: 1800 Ft
Jelentkezés: newyorkprogram@cafeandevent.eu

Facebook link

 

6. Slam Poetry Est

Január 22. 20-21.00

A Slam poetry egy viszonylag friss műfaj, ami ötvözi a költészetet a rappel és az előadóművészettel, igazán szórakoztató formában (kicsit hosszabban kifejtve). Kis hazánkban nagyon szépen terjed a műfaj és túlzás nélkül állíthatom, igazi remekművek születnek. Aki nem hiszi, járjon utána!

Helyszín: Barlang 2000 Szentendre Duna korzó 18.

A belépés díjtalan.

Facebook link

 

7. Asztali beszélgetések….- Az egyetlen Földért

Január 30. 18-19.30

Aki nem hitte el, mekkora a felelősségünk  a Földünkért, az utóbbi évben talán az is belátta. A következő beszélgetés is ezt a témát járja körül, egy kicsit más szemszögből, mint ami általános. Boldizsár Ildikó meseterapeuta új kötetében a világ különböző részeiről gyűjtött népmeséket az ember és természet kapcsolatáról és arról, milyen gondolkodásmódot érdemes átadni a következő generációnak.

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum 1053 Budapest Károlyi utca 16.

Belépő: Felnőtt: 800 Ft, diák, nyugdíjas: 400 Ft

Facebook link

Ennyi lenne tehát erre a hónapra, remélem mindenki talál kedvére való programot, nekem sikerült.